Dragi prijatelji, vi koji ste vični pisanju, proze, stihova, crtanju ili slikanju, ovo je vaša strana. Šaljite svoje radove i

učinimo je interesantnom za sve nas.

 

Amila Bajrić (Pašagić), rodjena daleke 1947 godd. u gradu kroz koji protiče jedna smaragdno - zelena, kristalno čista, duboka, brza i hladna rijeka Vrbas. Koji leti kroz kanjone ... da stigne do našeg grada, tu se odmara uz naše pjesme i zvuk gitara. Da bi zadovoljan nastavio svoj put ... Mnoge stvari nisu kao što su nekad bile, ipak sam pisala u sadašnjem vremenu, jer moje djetinjstvo još uvijek živi u meni. Pokušavam kao amater prenijeti na platno sjećanja i povezati sa ovim sadašnjim prognaničkim životom, koji živim daleko, daleko od mog voljenog Bendjulaja (Bluke).
 

 

 

 

 

 

 

 

Ramusović Seranić Nisveta - Nisvi rodjena Banjalučanka! Još jedan biser grada Banja Luke sa Vrbasa svoje dane provodi u zemlji Danskoj nanoseći na platno slike koje je podsjećaju na divna vremena i žubore Vrbasa kojega ne napušta ni u snu ! Slikanje joj pomaže da ostane ono što je i uvijek bila i želja joj da i ostane tako , a ja je lično poznajem ! Lijepo je biti insan - čovjek - umjetnik ! Hvala ti Nisvi na divnim slikama i nastavi tako biseru naš !

 
Šefika Suljić

 
Pokušavam svoju nostalgiju za Banja Lukom, biserom našr Bosne, liječiti slikanjem. Sve slike su u formi nastajanja. Želja mi je da jednog dana naučim prenijeti na platno moj Vrbas Banja Luku i njene ljepote.Ako to uspijem niko sretniji od mene.Voli vas Nisv
 

Nisveta Ramusović Gallery

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Zovem se Fikreta Dedić (Karabegović) i rođ. sam u Banja Luci, Bosni i Hercegovini - 1958. god. Poslije završene Tehničke škole zaposlila sam se u Jelšingradu, Tas-u u Banaluci i tamo radila sve do rata, 1992.god.

Za vrijeme rata sam izbjegla u Švedsku gdje živim i sada. U Švedskoj sam završila za medicinsku sestru i radim već 11 god. Udata sam i imam troje dijece. Slikarstvo me počelo interesovati jos kao dijete. Taj čudesni svijet boja i strukture je dio mene već 35 god. Slikanje je moja velika ljubav. Imala sam dvije izložbe ovdje u Örebru vernssage 1999. god. i 2008. god.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zovem se Dušanka Pavković, rodjena sam 17.10.1968.g u Zrenjaninu ... kao dete živela u Duesseldorfu, Nemačka ... školovala se u Zrenjaninu ... osnovna i srednja ekonomska ... crtanjem se bavim amaterski ... tehnike su olovka, ugljen, suvi i uljni pasteli ... obožavam portrete ... od malena sam u društvu slikara i od svakoga od njih nosim nešto u svom radu ... živim u Zrenjaninu sa svojim suprugom Željkom i svoja dva psa...

duda - Umjetnički album

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Milorad Brujić - Bruja  Rodjen u Banjaluci 1951god. oženjen sa Mirom. Imam sina i ćerku. Do 1969god. sanjao banjalučki san, poslije toga stanovnik grada Zagreba. Od 1996 živim sa porodicom u provinciji Ontario-Kanada u malom gradiću Stoney Creek. Po struci alatničar, dizajner, programer na CNC mašinama. Hobi slikanje 3d grafika i animacija Volim sport, muziku, putovanja i malo ljenčarenja
Idoli: Novak, Monika Seleš, Maradona, Kelly Pavlik.
Nepopravljivi optimista.
banjalučki kaleidoskop
 

 

 

 

Vladimir Stupar Rodjen sam 13. 3. 1953 na Rijeci u Hrvatskoj dok sam veći dio života proveo u Banjaluci u Bosni i Hercegovini. Naravno, Hrvatska i Bosna i Hercegovina su tada bile dio Jugoslavije. U Banjaluci sam završio osnovnu i srednju školu (Gimnaziju), a u Zagrebu sam diplomirao na Pravnom fakultetu zagrebačkog Univerziteta. U Banjaluci sam radio kao pravnik, a zatim kao kustos istoričar u Muzeju Bosanske Krajine. Od augusta 1996 živim u Sjedinjenim Državama u Rochesteru, Minnesota gdje sam završio dvogodišnji studij za digitalne umjetnosti – kompjuter i dizajn, na rocesterskom RCTC koledžu, kao i četverogodisnji studij digitalnih umjetnosti (studijska umjetnost i fotografija) na Školi za likovne umjetnost, minesotanskog Univerziteta. Živim u Rocesteru sa suprugom Dubravkom i sinovima Gordanom i Petrom.
Umjetnički Album
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vladislav Dacešin, rođen 16.04.1954.god. u Banja Luci. Slika od 1979.godine, izlagao na preko 70 izložbi.
Galerija DACEŠIN
 

 

 

 

 

Zovem se Rade Babić, rodjen u Bos.Dubici, od 1977.g. živim u Banjaluci. Po zanimanju sam pravnik. Hobi su mi crtanje, slikanje i etnografija, takodje volim da čitam. Kombinovane tehnike su mi interesantne, jer pružaju,mnogo mogućnosti za kreiranje raznovrsnih tekstura , koje se dopunjuju i sliku čine bogatijom. Osim toga slikam i akvarele. Planiram da uradim, jedan cuklus akvarela Banjaluke, sa starih razglednica, kaio i drugih gradova u BiH.
galery

 

 

 

 

 
Banjalučko Radničko kulturno umjetničko društvo «Pelagić» osnovano je 1927. godine, a zvanično registrovano kao Radničko-kulturno-sportsko društvo "Pelagić", poslije Skupštine održane 12. februara 1928. godine....
 
RKUD Pelagić

 

 

Ne ide mi od ruke pisanje, opisivanje ili slikanje (a ni pjevanjem se baš ne mogu pohvaliti!) i da nije fotografije, kojom se bavim samo amaterski i početnčkii, ali s velikom ljubavlju, ne bih bila u stanju drugima dočarati moje utiske o mjestima i stvarima koje vidim. Zovem se Melisa, javljam vam se iz Banjaluke i nadam se da će vam se fotke svidjeti.".....
blog "Kroz objektiv" 

 

 

Sabahudin Kovač  rodjen je 01.07.1955.godine u Banjaluci gdje je i živio do 1992. U rodnom gradu pohadjao je likovnu školu koju su vodili Bekir Misirlić i Josip Granić.Radi u više tehnika: Ulje, akvarel, pastel... Izlagao je samostalno u      Banjaluci 1985.godine, te na više skupnih iložbi. Od 1997. živi u Tešnju i Jelahu.
"Kovačev istinski jezik je slikarski jezik boja i valera, pa i kad crta olovkom, on teži slikarskim efektima pretapanja svjetlosti i sjene više nego konačnom definisanju oblika linijom.Glad za bojom očita je na crtežima i u korištenju i najmanje mogucnosti da se poigra bojom.Detalj odjeće ili jabuka buknu koloritom, ali osećaj za ravnotežu cjeline  odmah uzvraća tamnom masom na drugom kraju crteža, smirujući napetost. Još vještije Kovač rješava sliku.Kontrasti toplo-hladno oživljavaju svaki detalj, tako da se boja ne javlja kao samostalna već prije kao reakcija na susjednu površinu, a njena boja na ranije nanesenu boju i sve tako do prvog poteza.Izmedju tog prvog i poslednjeg poteza,očita je borba za svaki ton."
Miralem Brkić
sabablog

 

Chombe "Počinjem ovu svoju priču, nizašto, bez koristi za sebe i za druge,  iz potrebe koja je jača od koristi i razuma.......da ostavim trag  mastila na ovoj hartiji što čeka kao izazov. Ne znam šta će biti zabilježeno,  ali će u kukama slova ostati nešto što je bivalo u meni, pa se više neće  gubiti u kovitlacima magle, kao da nije ni bilo, ili da ne znam šta je bilo."

M.Selimović

chombe blog

 

 

Ljiljana Petrović  Slikanje je moja velika ljubav još od rane mladosti da bi se sada u kasnoj mladosti posvetila tome malo više. Rođena sam u Ravnom Topolovcu, malom lepom selu pored Zrenjanina. U nekim školskim danima preselila sam se u grad na Begeju.A pre 12 godina u grad na jezeru Ontario - Toronto

Sanjala sam

Sanjala sam da uđoh u neki veliki HRAM. 
Učini mi se veoma čarobno i nastavih da koračam 
bez straha i predrasuda.
Odjednom počeh da prepoznajem svetlost 
raznih dimenzija i boja. 
Osetih kako vrelina krenu mojim venama!
Razigra se Leptir u mojoj duši 
i
sve se latice otvoriše njemu u susret. Bože moj, kako je lep taj osećaj!

Galery

 

Nihad Arnautović rodjen u B.Luci 1949. prve poteze kistom naučio od Alojza Ćurica u OŠ Zmaj J.Jovanović. Dolaskom u Dansku krajem 1992 počeo višak vremena koristiti za slikanje umjesto terapija kod psihologa Kasnije kako je slobodnog vremena bilo manje i slikanja je bilo manje. Dobar način za bjeg iz svakodnevnice.
nihadblog

 

 
Lamia  Islamović  Pozdrav svim moji znanim i neznanim, a koje ću možda da nekom prilikom i upoznam... Želim da se zbližmo ili združimo na ovaj način. Evo nešto malo više o meni... Rođena sam, u kako ja to kažem "u mojoj Banjaluci" 28.03.1960.god. Išla sam u OŠ Kasim Haić Srednju-Kemijsko-tehnološku i na Pravni fakultet.Bio je to zaista lijep i bezbrizan život... da, bio je.. Kako je to već svima poznato, naći posao bilo je gotovo nemoguće pa mi je moj tata, koji je i sam bio zanatlija i imao svoju privatnu radnju 45 godina.. otvorio i meni jednu da se eto kao nađe nešto od posla. Tu sam ja "taborila" ravnih 9 godina i bila svoj gazda, sve dok nije došao ovaj strašni rat.. i tada je sve stalo... al, neću da pričam o tome što je ružno... Sad sam trenutno u Norveškoj, ha, gotovo 12 godina.. i lijepo mi je, iskreno rečeno.Radim i opet imam svoju ugostiteljsku radnju, slikam,bavim se tkanjem,pišem knjige,radim malo kao prevodilac na 3 jezika,landram  između Švedske i Norveške... i eto tako prolaze dani i nedjelje... A sada sve to što je lijepo želim da podijelim sa vama, ali da i vi podijelite nešto samnom... Cmoka od mene za sada pa se opet čujemo.... Voli vas,Lamia.
Lamijablog

 

 
Ria  Rodjena i 37 najljepših godina života provela  na brdovitom Balkanu u zemlji najzelenijih zelenih rijeka, u zemlji gdje s proljeća behar najmirisnije miriše.Prije 14 godina su me vjetrovi rata ponijeli iz grada aleja kestenova i pustili moju  dušu da slobodno luta svijetom. Ja nisam umjetnik i ne bavim se profesionalno slikarstvom,  ja samo povremeno koristim platno i papir za odmor moje umorne duše.Iz ljubavi i poštovanja prema mom mužu dijelim moje stanice odmora, moja odmarališta, sa vama dragi posjetioci ovih stranica.
riablog

 

 

Amra Djuzel  rodjena u Banja Luci 1954, ekonomista do rata se bavila komercijalnim poslovima, a kasnije kao i većina onih koji su ostali u Banja Luci preživljavala na sve moguće načine.  Poslije rata u nemogućnosti da dobije adekvatan posao, počela sa slikanjem na staklu sa zeljom da se sačuva nešto od starih vrijednost i simbola Banja Luke.  Kupovinom peći za obradu stakla, počela se bavitri fusing  tehnikom i izradom ukrasnih predmeta od stakla.  Kao jedina radionica ove vrste u manjem bosansko-hercegovačkom entitetu Amra danas izradjuje maske, vazne, tanjire, pepeljare, zdjele, satove, nakit i druge veoma interesantne predmete od stakla sa ukomponovanim motivima dajak čamaca, kastela ili  rukom oslikanim prigodnim motivima.
Galerija ”Ablas” nalazi se kod Zelenog mosta i prepuna je unikatnih proizvoda od stakla koje svakog banjalučanina podsjećaju na minula vremena.Amra je aktivno uključena i u rad grupe koja se trudi da od zaborava sačuva stare zanate i da keranje kao ručni rad specifičan za Banja Luku i njenu okolinu, udje u etnografsku  zbirku starih zanata ovoga kraja. 
Galerija Ablaz 

 

 

Jelena Predragović- Zovem se Jelena Predragovic.Rodjena sam u Banjoj Luci 25.10.1987. godine.Od malena sam voljela crtati,sarati i bojiti,bila sam ukjucena u razne likovne sekcije i od petog razreda sam znala koju cu skolu upisati.Zavrsila sam srednju umjetnicku,smijer tehnicar dizajna grafike.Sada sam upisala Akademiju likovnih umjetnosti.Obozavam Leonarda da Vincija,on mi je idol:) Pored crtanja obozavam citati knjige,a zivotna zelja mi je da naucim francuski i posjetim Pariz,Eto to je ukratko o meni.
Galery

 

 

Da vam se predstavim: Jelica Hörhammer, porijeklom iz Jugoslavije, stalno nastanjena u Švedskoj, bez namjere za povratak. U Švedsku sam došla kao i mnogi drugi s praznom putnom torbom i praznim srcem. Ovdje živim najobičniji svakodnevni život u pomalo neobičnom braku sa Švedjaninom porijeklom iz Finske. Mi smo jedna čudna mješavina načina života, običaja, naravi, humora i ljutine tako da je potrebno mnogo diplomatije da bi se kroz sve životne oluje prošlo neostećeno. Pričaću vam o mojoj svakodnevnici. Možda će vam biti interesantvno da je uporedite sa vašom.

Jelicablog

 

 

 

 

 

 

 

slavkoblog

www.slavko-dujic.com

www.slavko-dujic.exto.nl

Slavko Dujić - životopis
Rođen u Kninu 5. siječnja 1959. godine, oženjen i otac jednog djeteta.Pedagošku akademiju, Odsjek za povijest i zemljopis završio u Banjaluci.Likovnu akademiju (Academie voor Schone Kunsten) završio u Hasseltu u Belgiji. Specijalizirao apstraktno slikarstvo kod profesora Josa Jacobsa2002. godine (tema Glagoljica). Član je profesionalnih umjetnika Holandije,a odnedavno i član Euro-Talents udruge za promociju novih umjetnika u Europi i svijetu.Živi i radi na relaciji Hrvatska-Nizozemska.

SAMOSTALNE IZLOŽBE:
-Haus der Kunst im Nassauer Land < Koblenz, Njemacka 2007. Skupa sa Viktorom Majdanzicem
-Atelier 21> Ahen, Njemacka 2007 . Skupa sa El Macedon
-Gemintehuis> Landgraaf, Nizozemska 2006.
-Schutgrosheide> Amsterdam, Nizozemska 2005.
-All art is quite useless...>Galerija Elias, Antverpen, Belgija 2004.
-Arthouse>umjetnicka galerija Haselt, Belgija 2003.

SKUPNE IZLOŽBE:
Fondacija >ArtexArte>Milano Izlozba u dvorcu Svevo Castle Trani (juzna
Italija) 2007.
Art Palm Avard> Lajpcig, Njemacka 2007.
Rotarianski klub Genk, Belgija 2007.
'Magic>Magic part of art Ferara, Italija 2006.
Artpage> Pariz La de Fance, Francuska 2006.
Art in AHOY> Roterdam, Nizozemska 2004.
4'de salon of art> Marsej, Francuska 2004.
Art Antverpen> Belgija 2003
Kunst event> Eindhoven, Nizozemska 2003.

Imao učešže u nekoliko umjetničkih knjiga u Nizozemskoj:
Kunstvademecum 2004
Orginal Kunstvademecum 2005
Orginal kunst vademecum 2006

 

IZLOŽBA ČIPKE – KERE

Iako su Dani Banjalučke dijaspore 2006 zvanično otvoreni prigodnim programom
u Domu kulture 14. Jula u 20 sati, dva sata prije je u u sklopu ove
manifestacije u Muzeju savremene umjetnosti RS otvorena vrlo interesantna
izložba pod nazivom
” Čipka – kera – neprolazna ljepota ”.

Ova izložba je u stvari prvi put ugledala svjetlo dana 15-tak dana ranije u
Sarajevu odakle je kompletna prenesena u Banjaluku. Cijeli projekat je
uradjen u organizaciji Asocijecije za interkulturalne aktivnosti i
spasavanje naslijedja u BiH,a autor izlozbe je bila Svjetlana Bajić dipl.
Etnolog. Poznavaoci ove, možemo je slobodno nazvati umjestnosti, su se nakon
dužeg vremena imali priliku podsjetili i diviti radovima, koje su izradile
bošnjačke žene iz Banjaluke, Gračanice i Tešnja.
Ovom prilikom se zahvalujem organizatorima Amri Djuzel i Nadjiji Hodžić što
su mi svojim mukotrpnim i dugim radom na pripremi i sakupljanju radova
omogućili da prilikom mog boravka u Banjaluci vidim ovu ljepotu. Ujedno im
želim puno uspjeha u njihovoj krajnjoj namjeri da Bosanska kera konačno
dobije certifikat i tako postane dio zaštićene kulturne baštine Bosne i
Hercegovine. A zašto ne, jer ova vrsta ručnog rada ništa ne zaostaje iza
npr. svijetom poznate Paške čipke.

Nahit Garčević
Vejle
Danmark

fotogalery